maanantai 26. toukokuuta 2014

Futsalin hyökkäystoimintoja I: takakierto

Takakierto


Englanniksi overlapping, italiaksi sovraposizione. Suomeksi joskus myös ristiinjuoksu.

Parhaimmillaan tehokas toiminto koska asettaa puolustukselle usein kysymyksen: vaihtaako vartioitavaa miestä vai pitääkö kiinni omista? Toisaalta ristiin juoksevaa hyökkääjää on vaikeahko seurata, koska pallon jättävä hyökkääjä ja häntä vartioiva puolustaja ovat monesti tiellä. Toisaalta vartioitavan miehen vaihtamisen ajoitus on hankalaa. Niinpä joskus paraskin puolustus joutuu takakierron kohdatessaan antamaan ainakin vähän aikaa ja tilaa laukaisu-/syöttöjalalle.

Suoritusteknisesti  takakierto tapahtuu futsalissa lähes poikkeuksetta niin, että pallollinen hyökkääjä jättää/syöttää pallon ristiin juoksevalle hyökkääjälle suojauksen puolella olevan jalkansa jalkapohjalla. Tämä vaatii onnistuakseen toki myös erinomaista ajoitusta ja pelinluku- sekä pallonkäsittelytaitoa hyökkääjiltä.

Toisinaan paras ratkaisu on jättää jalkapohjajättö tekemättä ja jatkaa itse pallon kanssa, mikäli puolustaja aavistelee pallon jättöä. Esimerkiksi Espanjan maajoukkuepivot Fernandao tekee usein näin ja saa itselleen laukaisutilan.

Takakierron voi tehdä esim. näin helpon näköisesti (hommaa helpottaa, jos satut olemaan brasilialainen!):






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti