torstai 19. syyskuuta 2019

Serie A, täältä tullaan!

Ben tornati!

Tässä blogitekstissäni kerron joukkueeni Mantovan alkuviikkojen treenaamisesta sekä tietenkin siitä, millaisella ryhmällä työskentelemme. Esittelen niin ikään tulevan Italian korkeimman sarjatason haasteemme Serie A:n, joka pyörähtää meidän osaltamme käyntiin ylihuomenna lauantaina 21.9. kotiottelulla Came Dossonia vastaan. Ensimmäisen virallisen ottelumme pelasimme tiistaina 17.9., kun voitimme Coppa Divisionen eli cupin ottelussa vieraissa Serie B -sarjatason Cornedon selvin lukemin 3-10.

Mutta palatkaamme vielä lähtöpisteeseen. Aloitimme kauteen valmistautumisemme maanantaina 19.8., joten takanamme meillä on nyt kuukausi töitä yhdessä. Keskimäärin meillä on toistaiseksi ollut 8-10 tapahtumaa viikossa. Valmentajat ovat pysyneet viime kauteen verrattuna samoina, joten tältä osin tyyli ei ole kovin paljon muuttunut. Aamupäivisin treenaamme kuntosalilla, crossfit-salilla, uimahallilla tai teemme parketilla erityyppisiä kuminauhatreenejä, putkirullailuja sekä venyttelyitä. Näiden harjoitusten avulla pyrimme muun muassa parantamaan lihaskestävyyttä ja palautumista, lisäämään elastisuutta sekä saamaan vartalon liikkeet toimimaan nopeasti ja räjähtävästi. Usein 1-2 aamupäivänä viikossa pelaamme erilaisia pienpelejä ja höyniä rajatulla kenttäalueella keskittyen näin teknisten ja kognitiivisten kykyjen kohentamiseen. Iltatreeneissä sen sijaan käymme paljon läpi joukkuetaktisia asioita niin hyökkäysrotaation, prässinpurkujen, erikoistilanteiden kuin erilaisten kollektiivisten puolustustapojen näkökulmasta. Tähän sisältyy melko paljon koko kentän peliä erisuuruisilla pelaajamiehityksillä.

Iloiset uima-allasjumppaajat palauttavan treenin jälkeen.
Valmistavalla jaksolla olemme pelanneet  viisi harjoitusottelua, joista olemme voittaneet kaikki. Vastustajat ovat tosin olleet Serie A2-, B- ja C1-joukkueita ja kotiotteluita näistä on ollut neljä, joten oletus olikin, että nämä ottelut hoidetaan tuloksellisesti puhtain paperein. C1-sarjan "paikallisvastus" Verona - johon siirtyi meidän viime kauden joukkueesta pivot René ja nuori laitapelaaja Bogdan - kaatui kotona 9-1. A2-tasolle tulevaksi kaudeksi nousseen Saints Pagnanon voitimme 7-2 (kooste) ja Serie B:n Pro Patrian vieraissa 2-8. Viime viikonlopun kotiturnaus tarjosi yllättävän tiukan haasteen, mutta löimme silti lyhennetyllä peliajalla 2x12 minuuttia pelatuissa otteluissa A2:n Reggio Emilian 4-2 ja finaalissa Pro Patrian 3-2. Itse olin näistä kahdesta viimeisestä ottelusta - kuten myös cupin ottelusta - varotoimenpiteenä sivussa pienen reisivaivan takia. Muutoinkin tiukka harjoitusjakso on sisältänyt itselläni erilaisia pikkuvaivoja. Otteluissa olemme kierrättäneet melko paljon pelaajia siten, että kaikki ovat päässeet pelaamaan suhteellisen tasaisesti. Muun muassa näiden syiden takia itsestäni tuntuu, että oma kone vielä niin sanotusti odottaa hieman käynnistymistään.

Valmennusryhmämme koostuu viime kauden tavoin päävalmentaja Pinosta, fysiikkavalmentaja Elenasta, lajivalmentaja Alessandrosta - joka on vastuussa 1-2 viikottaisesta aamupäivätreenistä, maalivahtivalmentaja Marcosta sekä apuvalmentaja Giovannista, joka huolehtii venyttelyistä ja otteluiden alkulämmittelyistä. Joukkue sen sijaan on muuttunut suurelta osin. Viime kauden pelaajista vain kaksi maalivahtia ja kolme kenttäpelaajaa ovat samoja. Joukkueeseen on liittynyt uusina yksi maalivahti ja kahdeksan kenttäpelaajaa. Kolmosmaalivahtia lukuun ottamatta olemme kaikki 13 pelaajaa ammattilaisia: yhdeksän brassia, kaksi italialaista, yksi paraguaylainen ja yksi suomalainen. Yleisin "pukukoppikieli" pelaajien kesken on siis portugali, vaikka toki kaikki italiaa osaavat. Esittelen tarkemmin pelaajaprofiilejamme tulevissa päivityksissäni.

Voitetun kotiturnauksen jälkeen hymy on joukkueella herkässä.
Koska 67 % joukkueesta on vaihtunut, tulee yhteispelin löytäminen ja pelikaverien tuntemaan oppiminen viemään varmasti oman aikansa. Joukkueessa on edelliskautta enemmän sekä määrää että laatua: kaikki 11 kenttäpelaajaa saanevat tilaisuutensa näyttää osaamisensa kentällä myös liigaotteluissa. Pelaajien taitotaso vaikuttaisi olevan Serie A:n mittapuulla jopa kohtalaisen hyvä, mutta kompastuskiveksemme voi muodostua kokemuksen puute. Vain kahdella pelaajallamme on paljon ja kolmella hieman kokemusta kovatasoisesta Serie A:sta. Niinpä sarjan rytmiin totuttautuminen on varmasti haaste, johon meidän pitäisi pystyä vastaamaan nopeasti. Iän voidaan sanoa olevan toinen kokemuksen mittari. Meidän 13:sta pelaajasta vain viisi on vähintään 30-vuotiaita, jonka voi usein mieltää kypsän ja peliälykkään pelaajan tietynlaiseksi rajapyykiksi. Tästäkin näkökulmasta joukkueemme voidaan siis sanoa olevan suhteellisen kokematon.

Käyn vielä lopuksi läpi perustiedot sarjastamme Serie A:sta ja sen arvioiduista voimasuhteista. Tällä kaudella Serie A pelataan 16 joukkueen kaksinkertaisena sarjana, joka alkaa 20.9. ja päättyy 2.5.. Tämän jälkeen kahdeksan parasta joukkuetta pääsevät pudotuspeleihin ja sijoille 9-11 sijoittuneiden kausi päättyy sarjassa säilymiseen. 12. ja 13. pelaavat puolestaan keskenään kaksiosaisen putoamiskarsinnan, jonka häviäjä putoaa A2:een. Sijoille 14-16 joutuneet joukkueet putoavat suoraan A2:een. 15 pelatun kierroksen jälkeen eli runkosarjan puolivälissä kahdeksan kärjessä olevaa joukkuetta pääsevät maaliskuussa pelattavaan Coppa Italiaan, joka on suurta mainetta nauttiva Serie A:n parhaiden joukkueiden cup-lopputurnaus. Siinä pelataan neljän päivän aikana yksiosaiset puolivälierät, välierät ja finaali. Kaiken kaikkiaan Serie A on valtakunnallinen sarja, jossa käytännössä koko Italia on edustettuna luoteisosaa lukuun ottamatta. Pelimatkat tulevat siis olemaan enimmäkseen varsin pitkiä ja 30 ottelun pelimäärä on kohtalaisen suuri moniin muihin sarjoihin verrattuna.

Serie A:n maantiede Italian kartalla näyttää tältä.
Ennakkokaavailuissa Mantovaa ei ole nostettu kovin korkealle sarjataulukossa, vaan meidät lasketaan yhdeksi vahvimmista putoajaehdokkaista. Tämän haluamme tietenkin osoittaa vääräksi. Tärkein tavoitteemme ainakin tässä vaiheessa on säilyä sarjassa ja kaikki sen päälle tuleva on plussaa. Sarjan lähtökohdista on syytä huomioida se seikka, että seitsemän joukkuetta 16:sta on nousijajoukkueita, joilla ei ole seurana aikaisempaa kokemusta Serie A:sta. Toki näillä joukkueilla on paljon pelaajia, jotka ovat aiemmin pelanneet korkeimmalla sarjatasolla, mutta nousijajoukkueiden tilanne ei kuitenkaan ole sama kuin jo paikkansa korkeimmalla sarjatasolla vakiinnuttaneilla seuroilla. Voidaankin ajatella, että nämä seitsemän seuraa ovat tietyllä tavoin samalla lähtöviivalla. Meidän vahvuuksiksi pitkässä sarjassa  voivat viime kauden tapaan muodostua laaja pelaajarinki ja laadukas jokapäiväinen treenaaminen. Unohtamatta tietenkään kotietua, sillä treenaamme ja pelaamme edelleen vaatimattomalla ja mitoiltaan täysimittaista kenttää pienemmällä Neolù-hallilla, joka voi olla suuriin areenoihin tottuneille vastustajille pienimuotoinen shokki. Mantova on myös seurana Italian mittapuulla suhteellisen vakaa, mikä voi muodostua eduksi kauden edetessä. 16 seuran joukkoon mahtuu melko varmasti paniikkinappulaa, sekasortoa, riitoja, rahojen loppumista tai muita vastaavia hankaluuksia.

Alkukierrosten otteluohjelmaamme voisi arvioida kohtalaisen vaikeaksi. Kohtaamme ensimmäisellä kierroksella kotona Came Dossonin, jolla on ollut viime vuosina hyvä jatkuvuus pelaaja- ja valmennuspuolella. Viime kaudella Came eteni puolivälieriin ja toissa kaudella aina välieriin asti. Viikko tämän jälkeen 28.9. haaste on kovin mahdollinen, kun matkustamme hallitsevan mestarin ja tuoreen Supercupin voittajan Pesaron vieraaksi. Näiden pelien välissä urakoin vielä itse kaksi harjoitusmaaottelua Ranskaa vastaan. 1.10. pelaamme arkikierroksen kotiottelun Signor Prestitoa vastaan, joka on yksi nousijajoukkueista. 5.10. edessä on vierasottelu Rietiä vastaan. Heidät on sijoitettu ennakoissa kolmen kärkeen yhdessä Pesaron ja Acqua&Saponen kanssa. Sarjan tiiviihkön alkusysäyksen päättää kotiottelu nousijajoukkuetta Todis Lido di Ostiaa vastaan 12.10. ennen kolmen viikon maajoukkuetaukoa. Näillä ennakkotiedoilla voi melko yksinkertaisesti päätellä, että ainakin kotiotteluista pitäisi napsia mieluusti täysiä pistepotteja, jottemme löytäisi heti itseämme sarjataulukon häntäpäästä. Edessä on siis tiivis, haastava ja mielenkiintoinen alkusyksy.

Serie A:n otteluohjelma kokonaisuudessaan on nähtävissä täältä melko yksinkertaisessa muodossa. Kaikki pelit yhtä viikoittaista Rai Sportin televisioimaa ottelua lukuun ottamatta lähetetään livelähetyksinä PMGSport Futsalin Facebook-sivustolla. Sinne ilmestyvät otteluiden jälkeisinä päivinä myös maalikoosteet, joten kannattaa laittaa viimeistään nyt tämä sivusto seurantaan. Sarja-avauksemme Mantova-Came käydään lauantaina 21.9. klo 21 Suomen aikaa. Joukkueen FB-sivusto löytyy puolestaan täältä ja siitäkin saa halutessaan tykätä. Forza Mantova!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti