torstai 6. marraskuuta 2014

Panu Aution futsalkirjan kotisivuilla ilmestynyt haastatteluni

Lähde: www.futsalista.com

KIRJAN KOMMENTOIJAN KOMMENTIT

FUTSALISTA kirjan käsikirjoitus on saanut äärimmäisen asiantuntevia, älykkäitä ja inspiroivia kommentteja Suomen tämän hetken ainoalta ulkomailla pelaavalta futsalistalta Mikko Kytölältä. Suomen maajoukkueen pelimatkalla Makedoniassa Mikko ehti vastailemaan myös haastatteluun, jossa hän kertoo muun muassa Italian kentiltä tarttuneista opeista, Saliharrien tulevaisuuden haasteista sekä ensivaikutelmiaan kirjasta.

Mikko Kytölä, aloitit vastikään toisen kauden Italian toisiksi ylimmällä sarjatasolla, miten syksy on lähtenyt käyntiin?

Joukkueemme on todella nuori ja kokematon ja aloitimme preseasonin jonkin verran muita myöhemmin, joten kasvukipuja on ollut. Nyt kuitenkin saimme voittotilin auki, minkä uskon vapauttavan peliämme. Olemme sarjassa neljänneksi viimeisenä. Treenaamme todella paljon, kahdeksan kertaa viikossa, joten palautumiseen pitää satsata erityisen huolellisesti.

Latautunut tunnelma ennen treenimatsia Luparensea vastaan syyskuussa 2014. Nuori Gruppo Fassina.


Teit viime sarjapelissä kaksi maalia ja voititte lukemin 3-0, voidaanko sanoa että tuonkaltaiset ottelut ovat ammattilaisuran huippuhetkiä?

No jos ei nyt ihan kohokohta, niin ei kyllä täysin tavallinenkaan päivä toimistolla. Ottelusta teki erityisen hienon se, että onnistuimme, kun katsomossa oli vaimoni ja kaikki seuran juniorit.

Pelasit viime vuonna veljesi Jukan kanssa samassa joukkueessa, onko ollut ikävä Jukkaa?

Kentällä on ollut ikävä aika monesti. Haluaisin, että joukkueeni puolustaisi paljon paremmin. Jukan kanssa meillä on myös paljon yksityisesti sovittuja pikku juttuja, joita käytämme usein yhdessä pelatessamme.

Missä osa-aluilla olet kehittynyt eniten Italian ammattilaisurasi aikana?

Kaikilla osa-alueilla, koska olen saanut keskittyä vain futsaliin ja pelata taitavia pelaajia vastaan. Mutta nostan nyt esiin kokonaisvaltaisen pelin lukemisen. Olen kehittynyt mielestäni sekä yksittäisten tilanteiden että kokonaisen ottelun lukemisessa. Viime kaudella pelasin useimmiten yli 35 minuuttia, joten jo olosuhteiden pakosta olen joutunut ajattelemaan enemmän ja juoksemaan vähemmän. Yksittäisessä tilanteessa pelin lukeminen voi tarkoittaa esimerkiksi tulevien tapahtumien ennakoimista vastustajan lantion asennosta – tuosta asennosta se ei voi syöttää tuonne jne. Kokonaisen ottelun lukeminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että minun on ehkä turha 12 minuutin kentällä paahtamisen jälkeen koettaa väkisin jatkuvasti ratkaisevia diagonaalisyöttöjä pivotille tai haastaa 1 vs. 1 – sen sijaan on parempi luottaa hyvään harkintaan, kovaan perussyöttöön ja ekonomiseen liikkumiseen, sillä ”ratkaisevat” syötöt ja haastot poikivat usein vastahyökkäyksiä, joita ei ole väsyneenä erityisen kiva puolustaa. Voidaan myös sanoa, että olen oppinut pelaamaan omilla vahvuuksillani. Haluan kuitenkin kehittyä edelleen, koska minusta tuntuu, etten ole vielä saavuttanut omaa huippuani.

Millaisia vinkkejä haluaisit antaa nuorille futsalammattilaisuudesta haaveileville pelaajille?

Tärkeintä on intohimo lajia kohtaan. Futsal on maailman paras laji. Nuorempana on tärkeää pelata mahdollisimman paljon – ei vain oman joukkueen treeneissä vaan erityisesti pihapelejä. Futsalin juuret on kaduilla, pihapeleissä, ja taito tulee sieltä. Myöhemmin tärkeää on katsoa mahdollisimman paljon huippupelejä, saada hyvää valmennusta, ymmärtää pelin taktista puolta syvällisemmin, laittaa fyysiset ominaisuudet kuntoon ja lopulta pelata mahdollisimman kovia pelejä.

Olet Suomen maajoukkueen kantavia voimia, miten näät Suomen mahdollisuudet tulevan vuoden karsinnoissa?

Esikarsinnoissa olemme ykkösijoitettuja, mutta kohtaamme kaksi joukkuetta jotka ovat lähellä meidän tasoamme. Emme saa antaa yhtään siimaa. Main Roundilla tähtäämme lohkon kakkossijaan. Pystymme haastamaan Euroopan huippumaitakin, koska olemme hyvin organisoitu joukkue, mutta meidän pitää oppia voittamaan ja olemaan käytännöllisempiä sekä kovempia.

Olet toiminut FUTSALISTA -kirjan oikolukijana ja kommentoijana. Tekemättä liikaa juonipaljastuksia, millaisia ajatuksia kirja sinussa herättää?

On ollut todella mielenkiintoista lukea kirjaasi. Alkuun olin skeptinen, kun kuulin että pyrit käsittelemään vähän kaikkea futsaliin liittyvää. Mutta mitä enemmän luin, sitä vakuuttuneempi olin kirjan laadusta. Se ei vyörytä lukijalle fläppitaulukuvien sarjaa tai yksioikoisia näkemyksiä lajista, vaan otteesi on pohtiva ja erittäin henkilökohtainen. Kirjaa voi myös lukea sieltä täältä, pieniä paloja napostellen. Mehukkaat tarinat tekevät kirjasta poikkeuksellisen suhteessa tavallisiin lajioppaisiin. Kirjassa ei ole malliharjoituksia, mutta jokainen valmentaja varmasti voi hyötyä kirjan toisesta osasta, jossa käsitellään futsalia pelinä monipuolisesti.

Olet koulutkseltasi filosofian maisteri ja opiskelet tällä hetkellä myös kirjallisuutta Jyväskylän yliopistolla, onko sinulla futsalkirjallisuuteen liittyviä haaveita tai tulevaisuudensuunnitelmia?

Olen koulutukseltani itse asiassa yhteiskuntatieteiden maisteri, koska filosofia on Jyväskylän yliopistossa yhteiskuntatieteellisessä. Ja tällä hetkellä olen kirjoilla kirjallisuuden maisteriohjelmassa, mutta en ole läsnä oleva yliopistolla. Minulla ei ole konkreettisia futsalkirjallisuussuunnitelmia tällä hetkellä ja bloginikin on ollut hieman hiljainen viime aikoina. Mutta olen lajihullu ja kynäkin pysyy jotenkuten kädessäni, joten varmasti futsalin tiimoilta tulee rustailtua tulevaisuudessa sitä sun tätä.

Kiitoksia paljon ja tsemppiä kauteen!

Grazie Panu!

Maalinteossa harjoitusottelussa Belgiaa vastaan 4.9.2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti