torstai 27. helmikuuta 2025

Hyökkää ilman palloa

Terve taas!

Tällä kertaa aion kirjoittaa tuoreimpien pelikuulumisten lisäksi pallottomien pelaajien liikkumisesta organisoidun hyökkäyspelin vaiheessa. Futsalin huippujoukkueissa ja -sarjoissa on toki edelleenkin pelaajia, jotka ainakin joskus pystyvät pallollisilla 1v1-haastoillaan tekemään eron tulostaululle, mutta silti väitän, että joukkue saa suuremman hyödyn, kun pallottomat pelaajat osataan laittaa kentällä "töihin". Miten - se toki riippuu päävalmentajan/ valmennustiimin valitsemasta strategiasta. Kroatian liigassa ehkäpä tyypillisimpiä pallottomien pelaajien liikkeitä ovat kiihdytykset laitanostolle, pystyjuoksut kohti vastustajan maalia kun pallo saadaan pelattua pivotille hyökkäysalueelle, tai sitten 4-0 -pelisysteemissä diagonaalijuoksut tyhjään tilaan. Jotta palloton liike toisi etua, on sen usein oltava

a. riittävän nopeaa ja/tai oikea-aikaista - kun olet imenyt puolustajan lähelle itseäsi tai hän ei tarkkaile sinua

b. rytminvaihdoksia sisältävää: hölkkää, kiihdytä, palaa, kiihdytä, pysähdy jne.

c. suunnanmuutoksia sisältävää: juokse suoraan pystyyn, ponnista sivulle, vaihda "kaistaa", mene palloa kohti ja sitten poispäin - huijaa puolustajaa.

Pallo pivotille suojaukseen ja perään. Kuvassa meidän kapteeni Maro Đuraš ottelussa Crnicaa vastaan. Kuva: Crnican Instagram.

Lajinomaisiksi pallottomiksi liikkeiksi käsitetään yleisesti esimerkiksi blokit, verhojuoksut, laitanostolle kiihdytykset, takakierrot tai diagonaalijuoksut. En aio tässä avata näitä eri liikkumisen muotoja sen tarkemmin, vaan sen sijaan nostan muutaman tärpin siitä, milloin kannattaa liikkua.

1. Liike oman syötön jälkeen

Tämä on yksinkertaisin tapa liikkua. Syötät ja etsit uuden paikan, johon voit mahdollisimman pian saada syötön - mielellään vielä siten, että saisit lisää etua edelliseen pelihetkeen nähden. Etu voi olla muun muassa, että saat lisää tilaa itsellesi, pääset lähemmäs vastustajan maalia tai saat pallon paikkaan, jossa on jonkinlainen lyhytaikainen positionaalinen etu, kuten 1v1, 2v1 tai 2v2. Pelkkä "pelikirjan" mukainen mekaaninen ja/tai hidas liikkuminen ei kuitenkaan riitä, vaan sekä jalat että hoksottimet on syytä pitää jatkuvasti terävinä. Usein rohkean ja pelkäävän pallottoman peliteon erottaa juuri se, miten paljon ja nopeasti palloton pelaaja haluaa pallon takaisin itselleen - tai ainakin tarjoaa pallolliselle siihen mahdollisuuden.

2. Liike tyhjään tilaan, johon saat syötön

Tätä liikemallia voidaan kutsua takaoveksi. Tällöin pallo ei käy pelaajan hallussa, vaan hän liikkuu suoraan tyhjään tilaan, johon syöttö toimitetaan. Tyyppiesimerkkinä mainittakoon tilanne, jossa pohjapelaaja kuljettaa hieman palloa kohti laitapelaajaa, jolla on puolustaja lähellä. Tällöin laitapelaaja - sen sijaan, että seisoo vain paikallaan - lähteekin hyökkäämään suoraan laitaa pitkin ylös ja yrittää voittaa puolustajan juoksukilvassa kohti maalintekoaluetta. Toinen vaihtoehto tällaiselle syötölle voisi olla vaikkapa laitapelaajan syöttö pivotille, joka on liikkunut pohjapelaajan selän takana tyhjään tilaan sen sijaan, että hän ilmestyisi tämän etupuolelle suojaamaan palloa.

3. Kolmannen pelaajan liike

Tämä on futsalin hyökkäyspelin "next level". Palloa syöttävän ja vastaanottavan pelaajan suorat puolustajat kohdistavat usein ekstrahuomiota myös oman pelaajan puolustamiseen, mutta tällöin muiden kahden puolustajan ote omista hyökkäävistä vastustajistaan saattaa herpaantua - ja herpaantuukin jossain ottelun vaiheessa. Tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus; uskallan jopa sanoa, että puolustajan yleisin virhe futsalissa on katsoa pelkästään palloa. Näistä virheistä seuraa hetkiä, jolloin oma vartioitava pelaaja pääseekin yhtäkkiä vapaaksi maalintekoon. Voidaan sanoa, että kolmannen pelaajan liike on usein vaarallisempaa kuin pelkkä pallollisen "syötä ja liiku" -toiminto. Meillä täällä Dubrovnikissa on paljon käyty kauden aikana läpi esimerkiksi sitä, että kun palloa pelataan esimerkiksi vasenta laitaa pitkin ylös pivotille, niin myös oikean laiturin tulee juosta omaa painotonta laitaansa pitkin pystyyn luomaan uhkaa. Näin pelin painopiste saadaan lähemmäs vastustajan maalia. Edistysaskelia tästä on myös näkynyt otteluissa.

4. Liike kohti maalia laukauksessa/ toimituksessa

Ruoan kotiinkuljetuspalveluiden maailmassa ei voida enää nykyään sanoa, että jos haluat pizzaa, niin mene pizzeriaan. Mutta futsalissa vanha viisaus pätee: jos haluat tehdä maaleja, mene maalille. Futsalissa ei ole helppoa tehdä maalia suoralla laukauksella ainakaan 10 metrin takaa, mutta jos palloton hyökkäävä pelaaja juoksee tai asemoi itsensä maalivahdin eteen/ takatolpalle/ reboundille, niin maalinteon todennäköisyydet kasvavat huomattavasti. Rakentelu- ja murtautumisvaiheeseen verrattuna  puolustajat tuppaavat nimittäin vieläkin useammin jähmettymään paikoilleen juurikin laukausten hetkillä. Pienestä laukaisukulmasta esimerkiksi sivurajan lähellä pallollisen ei välttämättä ole edes järkevää laukoa etukulmaa kohti, vaan pallo voi olla hyödyllisempää toimittaa takatolppaa/ -aluetta kohti. Tällöin jos hyökkääjä ja puolustaja ovat juoksemassa sinne kovaa vauhtia, niin luja laukaus saattaa hyvällä tuurilla kimmota maaliin.

Seuraavaan videokoosteeseen valitsin kaksi meidän otteluissa hyvin onnistunutta pelitilannetta kustakin em. kategoriasta numerojärjestyksessä. Toki klippien sisällöt limittyvät jonkin verran keskenään, tämä on hyvä huomata. Lisää esimerkkejä voi bongata tekstin loppuosan maalikoosteesta.


Miten pallotonta liikkumista voi sitten harjoitella esimerkiksi treeneissä? No, lämmittelyssä voi hyödyntää esimerkiksi yksinkertaista jatkuvaa "seinä kolmannelle" -syöttömyllyä neliössä. Maalintekoharjoitteeseen (ainakin aluksi ilman puolustajia) voi lisätä kolmannen pelaajan - ei siis syöttäjän - liikkeen kohti pivotia. Tai kolmas pelaaja voi liikkua tyhjään tilaan niin sanotusta kolmen linjasta, josta keskimmäinen pelaaja vuotaa pallon läpi ja "karkaa" maalintekoon. Peliosuudessa voi ottaa säännöksi vaikkapa, että kaikkien hyökkäävän joukkueen pelaajien tulee olla yli puolen kentän, tai että vähintään yhden pelaajan tulee olla rangaistusalueen sisällä, jotta voi tehdä maalin hyväksytysti. Ja kaikissa harjoitteissa on hyödyllistä rohkaista pallottomia pelaajia elämään/ etenemään pallon mukana, jotta oman joukkueen etäisyydet opitaan pitämään tiiviinä. Tämä tarjoaa myös pallonmenetyksen tapauksessa paremmat lähtökohdat vastaprässiin ja pallon riistämiseen takaisin itselle, kun koko pelaajajoukko on palloa lähellä valmiusasemissa.

Siinäpä kaikki tästä teemasta.

Lassi Lintulan tehokas uusi alku Squaren paidassa. Ensimmäisen vaihdon aikana Aureliaa vastaan Lassin nelikko värkkäsi kaksi maalia erikoistilanteista, kun palloa toimitettiin maalin eteen. Keskellä Antonio Lang ja oikealla Dudu. Kuva: Dubrovački Vjesnik.

Viime blogikirjoituksessa käsittelin yleisön esittämiä kysymyksiä, ja muutamaan niistä jätin epähuomiossa vastaamatta. Nostetaan ne siis seuraavaksi framille ja sitä kautta vielä ottelukuulumiset.

Kuinka paljon vapaa-aikaa jää treenaamisen ulkopuolelle?

Vapaa-aikaa jää minulle urheilijana kiitettävän paljon. Me treenataan joka arkipäivä 1,5 tuntia + teen treenien alle aina pidennetyn omatoimisen lämmittelyn. Tämän lisäksi pyrin tekemään 2-3 omatoimista treeniä aamupäivisin. Maanantain ja tiistain todella myöhäiset treenivuorot - treenit päättyvät klo 22.30 ja 23.00 - tarkoittavat sitä, että näitä seuraavina aamuina saa nukkua pitkään. Päivänokoset kuuluvat myös iltapäivisin ohjelmaani palautumisen ja vireystilan optimoimiseksi. Muu valveillaoloaika sujuu melko simppelisti. Käyn syömässä lounasta kävelymatkan päässä, nykyään kämppikseni Lassi Lintulan kanssa. Muuten käytän aikaani tarpeen ja jaksamisen mukaan muun muassa futsalin katseluun, yhteydenpitoon koti-Suomeen, opiskeluun, etävalmennus- ja kirjoitushommiin, kirjojen lukemiseen, podcastien kuunteluun sekä ruoanlaittoon.

Onko Kroatiassa kova taso verrattuna vaikka Suomen tai Ruotsin sarjoihin?

Kyllä, Kroatian liigan taso on kova - itse asiassa UEFA:n virallisen rankingin mukaan sarja on rankattu Euroopan 4. kovimmaksi Espanjan, Portugalin ja Kazakstanin jälkeen. Tämä ranking tosin seuraa pitkälti joukkueiden menestymistä Mestareiden liigassa, joten käytännössä voisin arvioida esimerkiksi Italian liigan kokonaistason Kroatiaa kovemmaksi. Myös Puolan liigan paremman puoliskon joukkueet pärjäisivät varmastikin Kroatian liigassa. Suomen liigan yleisen tason arvioisin tällä hetkellä olevan aika selvästi Kroatiaa jäljessä, ja Ruotsin liigan tason näkisin vielä Suomeakin heikommaksi. Kroatian liigasta kovaa ei ehkä niinkään tee pelaajien urheilullisuus, mutta sen sijaan täällä Balkanilla pelaajat kasvavat lapsesta asti tiiviisti pihapelikulttuuriin, kamppailupelaamiseen ja voitosta kilpailemiseen.

Rijekan joukkueessa riittää balkanilaista laatua, vaikka voitot ovat heilläkin olleet tiukassa. Pallon kanssa kroatialais-bosnialainen Luka Suton (11 liigamaalia) sekä etualalla slovenialainen Žiga Čeh (10 maalia). Sutonia vastaan puolustaa meidän Haron Džanković (3 maalia), joka pelaa vasta 24-vuotiaana jo 8. kauttaan "puna-sinisten" aikuisten joukkueessa. Kuva: Dubrovački Vjesnik.

Edellisen postaukseni jälkeen ottelumme ovat sujuneet vaihtelevasti. Selvää ja tärkeää 6-1 -kotivoittoa Aureliaa vastaan su 19.1. seurasi kaksi mahalaskua niin tuloksellisesti kuin peli-ilmeen osalta, kun hävisimme pe 7.2. Torcidalle vieraissa 8-1 sekä la 15.2. Rijekalle kotona 1-5. Jonkinlainen kasvojenkohotus saatiin aikaan tiukassa häntäpään ottelussa Crnican vieraana, kun raavimme la 22.2. yhden pisteen kotiin tuliaisiksi 2-2 -tasatuloksella. Voitto olisi auttanut selvästi enemmän taistelussa playoff-paikasta, mutta toisaalta tappiolla Crnica olisi karannut meiltä jo melko tavoittamattomaan viiden pisteen päähän. Nyt olemme sarjataulukossa play-outiin eli putoamiskarsintaan oikeuttavalla 9. sijalla tasapisteissä 8. olevan Rijekan kanssa. Kahdeksan parhaan joukkoon pääseminen edellyttäisi viimeisistä neljästä ottelusta käytännössä vähintään 5-6 pistettä, mikä on meille kova haaste, sillä kohtaamme kolme aivan kärkipään joukkuetta. Täältä voi seurata meidän loppukauden otteluohjelmaa ja tuloksia. Seuraava koitos on edessä heti pe 28.2. kotona sarjakärki Futsal Dinamoa vastaan. Loppuun vielä tuttuun tapaan olen koostanut edellä mainittujen otteluidemme maalit. Saa tsekata ja pohtia  tehtyjä maaleja vaikkapa tämän postauksen teeman näkökulmasta!


Čujemo se! Idemo Square!

keskiviikko 15. tammikuuta 2025

Yleisön pyynnöstä

Evo me!

Tervetuloa takaisin futsalblogin taajuuksille. Tässä kirjoituksessa aion ensinnäkin vastata sosiaalisen median kautta saamiini kysymyksiin, joita rohkaisin heittämään ilmoille loppuvuodesta. Toki niitä saa edelleenkin esittää suoraan minulle tai vaikkapa tämän tekstin loppuosan kommenttikentässä! Lopuksi käydään läpi ottelu- ja muut kuulumiset sekä suunnataan katse kohti mielenkiintoista kauden jälkipuoliskoa. Mutta nyt - suoraan itse asiaan ja yleisökysymyksiin.

Treenaatteko ympäri vuoden vai onko taukoja?

Hyvä kysymys! Tämä vuosi on ollut Kroatian liigassa poikkeuksellinen, sillä varsinaista joulutaukoa ei aikaisempien vuosien tapaan ole liigassa ollut, sillä MM-kisat pitkittivät sarjakauden alkua. Näin ollen joulun välipäiville ei jäänyt vapaata viikonloppua, vaan kahden päivän arkivapaa uutena vuotena oli meidän taukomme. Sen sijaan pidennettyjä 2-3 päivän viikonlopputaukoja meillä tulee cup-kilpailusta putoamisen takia olemaan muutamia. Tällaiset parin päivän huilit silloin tällöin riittävät itselleni varsin hyvin palautumiseen, sillä pelitahti 18 ottelun liigassa ei ole järin kiireinen. Lisäksi mainittakoon vielä maaottelutauot, jotka tuovat joukkueellemme - joskin eivät minulle - kauden aikana neljä vapaata viikonloppua.

Mielipide fysiikkavalmentaja Ivan Tomsićista?

"Toma" on joukkueen koossa pitävä voima niin henkisesti kuin fyysisesti. Hieman yksinkertaista huulenheittoa kompensoi laaja-alainen asiantuntemus fyysisestä valmistautumisesta; hänen vastuullaan on joukkueemme kuntosaliharjoittelu sekä kaikki alkulämmittelyt. Ennen kaikkea hän on ihminen, jolla on iso sydän kaupunkia, seuraa sekä erityisesti kanssaihmisiään kohtaan.

"Toma" tietää myös futsalista lajina ja toimii meidän kakkosvalmentajana otteluiden aikana. Kuva: Dubrovački Vjesnik

Millaiset puitteet seura tarjoaa sinulle?

Ulkomailla pelatessani minulle on palkan lisäksi aina kuulunut sopimukseen seuran tarjoama asunto oheiskuluineen (vesi, lämmitys, sähkö, netti). Ulkomailla kun asutaan, niin asiaan kuuluu aina jonkin verran säätöä esimerkiksi lämmityksen tai lämpimän veden kanssa, mutta aina niistä on selvitty. Treeni- ja pelivarusteet (paidat, sortsit) sekä edustusvaatteet matkustamista ja muita tilaisuuksia varten tulevat toki seuran puolelta. Sen sijaan kengät ja treenisukat olen käytännössä aina hommannut itse. Vieraspelireissut ovat aina "all-inclusive", eli majoitus ja kaikki ateriat tarjotaan seuran puolesta. Tämä tarkoittaa valitettavasti otteluiden jälkeen melko epäterveellistä pizza-kokis -yhdistelmää pelihallilla tai sen viereisessä tupakansavuisessa baarissa.

Onko sinulla pelipäivän rutiineja?

Pelipäiväni noudattelee melko pitkälti samanlaista kaavaa kuin muutkin treenipäivät, joskin pyrin "juhlapäivänä" minimoimaan kaiken ylimääräisen asioiden toimittamisen. Aamupalan jälkeen jonkinlainen lihasaktivointi kuuluu aina asiaan, ja vierasreissulla teemme tämän yhdessä Toman ohjeistuksessa. Lounaan ajoituksesta ja sisällöstä en ole nykyään erityisen tarkka, mutta lyhyet päiväunet pyrin mahduttamaan aina iltapäivälle. Tämän jälkeen musa soimaan ja hallille valmistautumaan! Yhteisen videopalaverin jälkeen rituaaleihini sisältyvät vielä omat aktivoinnit ennen varsinaista yhteistä lämmittelyä.

Missä olet kehittynyt kuluneella kaudella?

Mielenkiintoinen kysymys! Olen kokenut tällä kaudella saaneeni vielä aiempaa enemmän irti omasta pallottomasta liikkumisesta hyökkäyspelaamisen vaiheessa, sillä pivotpelaajamme pystyvät suojaamaan hyökkäyspäässä hyvällä prosentilla palloja, joiden perään tykkään juosta tyhjään tilaan. Aikaisemmista vahvuuksistani olen paljon saanut hyödyntää tällä kaudella puolustusalueen tarkkaa merkkaus- ja maalinestopelaamista - emme useinkaan prässää kovin ylhäältä - sekä ylipäätään pelaamisen organisointia pallollisessa vaiheessa niin prässinpuruissa kuin erikoistilanteissa. Ehkä ylipäätään uudessa maassa ja kokeneena pelaajana itselleni sopiva haaste on ollut tottua pelaamaan paikallisen kulttuurin "lainalaisuuksien" mukaan - ja tähän koen päässeeni hyvin sisään.

"Tanssiparit" on yleensä etukäteen tiedossa ennen kutakin ottelua ja minun pelipaikalla se tarkoittaa usein puolustaessa tarkkaa merkkaamista. Tyylinäyte kotiottelusta Novo Vrijemea vastaan. Kuva: Dubrovački Vjesnik

Suomessa vaikuttaa lisääntyneen niin futsalin suosio kuin nuorten kiinnostus futsaliin ykköslajina. Millaisena näkisit futsaljunnun mahdollisen polun ammattilaiseksi kotimaan ulkopuolisille areenoille?

Futsalin puolella meillä ei vielä valitettavasti ole Suomessa kovin laajamittaista, systemaattista junioritoimintaa seuroissa verrattuna esimerkiksi jalkapalloon. Suomalaisia pelaajia ei myöskään aktiivisesti seurata ulkomailta käsin, jolloin pelaajan oma harjoittelumotivaatio sekä aktiivisuus ottaa yhteyttä kokeneempiin suomifutsalin tekijöihin nousee ratkaisevaan rooliin, jos pelaaja tosissaan haluaa ammattilaiseksi ulkomaille. Futsalmaajoukkueiden valmentajat sekä me ulkomailla pelanneet/ pelaavat futsalpelaajat olemme varmasti valmiita antamaan vinkkejä ja edistämään motivoituneiden junioreiden urapolkuja! Toki on syytä lopuksi huomauttaa, että ennen ulkomaan ammattilaisuutta pelaajalle on varsin suositeltavaa antaa riittävän hyviä näyttöjä Suomen pääsarjatasolla sekä mielellään myös junioreiden tai aikuisten maajoukkueessa. Positiivisena uutisena sanottakoon, että nuorten pelaajien systemaattinen seuranta ja kehittäminen on Palloliiton puolelta ottanut merkittäviä askeleita eteenpäin kuluneen noin 10 vuoden aikana. Rohkeasti ja fiksusti kohti unelmia!

Missä hintaluokissa palkka liikkuu ulkomailla pelatessa?

Yleisellä tasolla ammattipelaajien palkan Keski- ja Etelä-Euroopan pääsarjoissa voidaan sanoa liikkuvan 1 500 - 2 500 € nettotuloissa kuukaudessa, mutta nuoremmat, kokemattomat, paikalliset pelaajat tienaavat yleensä tätä vähemmän. Sen sijaan kokeneiden, korkean tason "tähtipelaajien" kuukausipalkka liikkuu yleensä 3 000 € paremmalla puolen. Palkka maksetaan monissa sarjoissa 9-10 kuukaudelta vuodessa. Voittobonuksiakin on käytössä, mutta itselläni ei ole niitä koskaan ollut.

Kiitos hyvistä kysymyksistä!


Marraskuun lopun jälkeen on paljon ehtinyt tapahtua kentällä ja sen ulkopuolella. Yllä olevalta videolta voit tsekata koostettuna maalit edellisestä viidestä ottelustamme, jotka nyt käyn läpi. Kärsimme joulukuussa niukat tappiot Futsal Dinamolle vieraissa (3-2) ja Olmissumille kotona (3-5), kunnes välipäivien reissu Pulaan toi kaivatun toisen täyden pistepotin lukemin 2-4 kapteenimme Maro Đurašin poissaolosta huolimatta. Uusi vuosi alkoi puolestaan harmillisella 1-2 -kotitappiolla Novo Vrijemea vastaan. Tämän pelin jälkeen oli aika turhautuneet fiilikset, sillä täysi pistepotti tai ainakin tasuri olisi ollut hyvin saatavilla. Lisäksi hyvään vireeseen päässyt brassipelaajamme Popó loukkasi polvensa melko pahasti tässä ottelussa ja on todennäköisesti loppukauden sivussa. Eikä tässä vielä kaikki. Tätä seuraavan viikon treeneissä 9. tammikuuta loukkasin itsekin polveni treeneissä ja jouduin katsomaan sivusta viime viikon (11.1.) jännitysnäytelmän Osijekia vastaan. Purjehdimme tässä ottelussa kotiyleisön edessä todealla kapealla miehityksellä lähes uskomattomaan 3-0 -johtoon, kunnes Osijek otti toisen jakson alussa lentävän maalivahdin käyttöönsä. Lopputulos 3-5, eikä taaskaan kerran mitään jäänyt käteen.

Sarjataulukossa olemme tällä hetkellä 8. sijalla eli juuri playoff-viivan yläpuolella, mutta alla olevat joukkueet hengittävät kolmen pisteen päässä. Tulevana viikonloppuna on edessä todella tärkeä kotiottelu meidän alapuolella olevaa Aureliaa vastaan. Sen kun onnistumme voittamaan, niin voimme lähteä hieman helpottuneemmilla fiiliksillä pitkälle ottelutauolle. Luotto joukkueeseen on useista tappioista ja vastoinkäymisistä huolimatta korkealla, sillä olemme kehittyneet monissa asioissa kauden aikana, ja todennäköisesti kaikki pelaajat - itseni mukaan luettuna - ovat käytettävissä tähän otteluun. Tämän lisäksi olemme saaneet tuoreeltaan kokoonpanomme kaivattua täydennystä: viime kaudella täällä pelannut Lassi Lintula liittyy loppukaudeksi ryhmään mukaan ja samalla kämppiksekseni. Niin ikään kokenut argentiinalainen Nicolas Rolón vahvistaa joukkuettamme. Dobrodošli! Näistä saamme kasaan hyvät eväät loppukaudeksi. Toki muutkin joukkueet vahvistavat samanaikaisesti vilkkaassa siirtoikkunassa kilpaa kokoonpanojaan, joten kevätkausi pelataan Kroatiassa loppuun hieman eri korteilla syksyyn verrattuna. Mielenkiintoiset kuukaudet siis ovat edessä.

Sarjataulukko ei valehtele. Playoffit edelleen tavoitteena! Kuva: flashscore.com

Idemo Square!

Palaamisiin!